top of page

             L O F I N G  III 
Klinkbygde båter - oppmåling, utslagstabell og linjetegning 

image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

1.  Noen eksempler på linjetegning av klinkbygde båter

1. NOEN LINJETEGNINGSEKSEMPLER FOR KLINKBYGDE BÅTER
image.png
image.png
image.png

Linjetegning  av båter oppsto egentlig med kravellbyggingen av båter. Klinkbygde båter ble nesten utelukkende bygget uten tegning, der mål, forholdstall og redskaper i stor grad ble overført fra generasjon til generasjon.

Linjetegning som modell for båtbyggingen, som f.eks vist til venstre, er kommet til senere, og i stor grad via et ønske om å bevare klinkbyggingstradi-

sjonen før den gikk tapt.

I dag finnes det samlinger av  linjetegninger på museer og i miljø der man er opptatt av å ta vvare på klinkbyggingstradi-sjonen for ettertiden.

2.  OPPMÅLING AV KLINKBYGDE BÅTER

Kilde: Christensen, A.E. (1992)

2. OPPMÅLING AV KLINKBYGDE BÅTER
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

2.1   Oppmåling

De aller fleste tradisjonelle båter i dette landet er bygget uten tegning, og går vi litt tilbake i tid, gjelder dette for de fleste fartøy i det hele tatt. Først imkring år 1600 kommer de første tilløp til skipstegninger slik vi kjenner dem i dag, de eldste er tegninger av store krigsskip. Selv da var det slett ikke alle skrog som ble tegnet før skipsbyggerne satte i gang med øksa. Vasa, den svenske flåtens største skip i sin tid, er bygget på grunnlag av ark med enkle måldata, lengde i kjøl, stormastens høyde, antall kanoner etc.

   Vasa var ikke det eneste store og påkostede skip som viste seg å være mindre vellykket, og utviklingen av tegnekunsten gikk stort sett ut på å finne en metode til å tegne og beregne skroget på papir før byggingen, slik at man slapp ubehagelige overraskelser etter sjøsetting. Etter hvert ble det også vanlig å måle opp ferdige skip. Spesielt var dette aktuelt når en skute hadde vist seg vellykket, en oppmålingstegning kunne gi grunnlag for like vellykkede nybygg. Den engelske marinen satte dette i system. Når et vellykket fiendtlig skip var erobret, ble det satt i tørrdokk og målt, iukke minst for å avlure fiendens konstruktører en og annen hemmelighet.
   Det krever en del trening å lese en tegning, og å lage en, men når man først har fått øvet seg opp, gir  studiet av tegninger bra grunnlag for å sammenlikne båter, og det finnes muligheter for å regne seg til mange av en båts egenskaper ut fra tegningene.
   Den kjente amerikanske båtbygger, båtskribent og museumsmann John Gardner har beskrevet sin første oppmålingsjobb. Båten var en lett
dory for sjøfugljakt, gammel og medtatt, men ennå med sin vakre fasong i behold. Gardner ble betatt av båtens fine linjer og hadde lyst til å bygge maken. Han målte, tegnet, bygget og har senere publisert tegningen. I boka sier han: "Båten, eller riktigere formen, var min, og nå er den din og enhver annens som vil bygge, studere eller bare beundre en vakker form".
   Det er viktig å huske på at en
oppmålingstegning , i skala 1 - 10 eller 1 - 20, ikke kan erstatte originalbåten. Som Jon Godal har pekt på, er deler av utmålsystemet i noen av de norske båttypene så subtilt at gjengivelse i liten skala  rett og slett ikke er nøyaktig nok. Allikevel, det beste skal ikke være det godes fiende, tegningen er et godt verktøy for dokumentasjon av båter som ikke kan bevares, og uunnværlig i presentasjonen av båter på trykk.   

   Enhver tegning er en abstraksjon, i større eller mindre grad, graden av abstraksjoner avhengig av menge faktorer, hvor mye tid det er mulig å bruke på oppmålingen, hvor stor målestokk det tegnes i, hvor meget oppmåleren vet om båten og dens bruk, slik at han kan tolke form og slitespor riktig osv. Mange detaljer er lettere å dokumentere med kamera. Det gjelder først og fremst alle de slitespor som kan fortelle om båtens bruk, detaljer som sladrer om ombyninger og reparasjoner osv.

   Det er spørsmål om tid til feltarbeidet, og en vurderingssak, om sprekker, reparasjonslister, skader og sår i treverket skal måles, eller om båten skal tegnes som den var ny, og resten dokumenteres med kamera. Min personlige løsning, etter adskillige oppmålinger, er å fotografere flittig og måle nok til å få båtens form og konstruksjonsdetaljer på papiret. Tegning og fotografier utfyller hverandre, både i arkiv og på trykk. Jo større båt, desto lengre tid tar målearbeidet, rimelig nok.

2.2   Historikk

Nordmenn har vært avhengige av båt gjennom mange tusen år, og like lenge har det vært utviklet lokale tradisjoner for bygging av små og litt større båter.

   Båter kunne – alt etter bruksområde - variere i størrelse og form fra små flatbunnete prammer, via robåter og jekter til ganske store konstruksjoner.

   De ble betegnet etter antall årer: færing, seksring og åttring. I vikingtiden var skipene klassifisert etter antall «sesser», og hver sess skulle ha et par årer. 

Leidangen, knyttet til Håkon den gode og datert til 950-tallet, delte kyststrøkene i Norge i skipreider. Hver skipreider skulle bygge og utruste et skip. Fra først av var kravet en 20-sesse (20 par årer, og et mannskap opp mot 100 mann). Norge var lenge delt i 270 skipreider, men på 1770-tallet ble antallet økt til 279.

Osebergskipet og Gokstadskipet er begge fra 800-tallet og drøyt 20 meter lange, og har vært skip som kunne brukes til lange sjøreiser.  Men det er funnet både langt eldre og større skip i Norge. På Stend i Fana er det gravd ut et naust fra 200-tallet som har rommet et langskip på rundt 30 meter.

Siden båtbyggertradisjonen er langt eldre enn skrifttradisjonen har disse båtene vært bygd etter maler eller etter båtbyggerens erfaringer. Vi ser at båtbyggertradisjon har fulgt enkelte garder eller slekter i mange generasjoner. Båttegninger er en langt nyere tradisjon, og arkivering og bevaring av slike tegninger går slett ikke langt tilbake.

2.3   Kravellbygging og båttegning
 

Den praksis som er vanlig akseptert ved utfprmimgen av skipstegninger, er skapt av folk som arbeidet med store kravellbygde skip, og stort sett arbeidet med nykonstruksjoner. Det de trengte var en tegning som kunne forstørres opp til full skala og danne utgangspunkt for tilhugging av kjøl, stamner og spant. Når tømmeret var hugget til og reist, kunne kravellhuden legges på som rent håndverksarbeid uten større problemer. Til store og staselige orlogsskip ble det også ofte tegnet detaljer av utsmykning til bruk for treskjærerne som skulle dkorerer skipet. Minimum av det som måtte med på en tegning var formen på kjøl og stamner og noen tverrsnitt (spanteriss) som viser formen på spantene, ikke nødvendigvis alle. De aller eldste tegningene er begrenset til dette. Hvis det er små unøyaktigheter i tegningen, blir de forstørret opp underveis, og da kan det vise seg at en bordgang ikke vil ligge glatt og pent på spantene, det kan være bulker og søkk i linjeføringen som gjør det nødvendig å hugge eller fore ut spanter ganske mye.
-    For å få en sikrere kontroll med formen, begynte konstruktørene å
     legge inn
hjelpsnitt tegningen som skar gjennom skroget
     langs med
skjæringslinjer kalt "vertikaler") og
-    vannrett med
skjæringslinjer kalt "vannlinjer".
-    Det siste settet med hjelpelinjer er "
diagonalene", innført omkring
     1760. De er lagt slik at de tilnærmet følger følger løpet av enkelt-
     
bordganger.
Når alle
linjeforløp stemmer i alle projeksjoner, "trekker linjene jevnt", og da kan man være sikker på at skroget er glatt og uten bulker som kompliserer arbeidet med bordleggingen.
     ​Det har vært relativt små endringer i prinsippene for linjetegning siden slutten av 1700-årene, bortsett fra at man i dag lara datamaskinen gjøre det meste av arbeidet med å "glatte" linjeforløpet på grunnlag av en første skisse.
     Etterhvert som skipstypene utviklet seg, øket antall
tegninger. Riggerne og seilmakerne ville gjerne ha en riggtegning for å kunne beregne tauverk og seil, og skipets utseende og innredning ble vist på en hovedtegning eller "general-arrangements"-tegning. Etter at stål overtok som byggemateriale, er antallet tegninger øket kraftig, og i dag ligger det stabler med hundrevis av tegninger bak ethvert skipsbyggingsprosjekt.

2.4   Klinkbygging og båttegning

​Når man skal måle opp en gammel båt, er prosessen den motsatte av det konstruktøren gjør ved nybygg. Oppmålingen gir data til å tegne en hovedtegning, et oppmålt bilde av hvordan båten ser ut, vanligvis sett ovenfra og fra siden. Etter engelsk og skandinavisk skikk skal styrbord side vises, dvs båten seiler mot høyre for den som ser på tegningen. Måledataene gir også grunnlag for å tegne opp ett lengdesnitt og en serie tverrsnitt.
     Når
hovedtegningen er ferdig, kan den brukes som utgangspunkt for å konstruere linjetegningen, slik at man får en abstraksjon av skrogform som kan sammenliknes med linjetegninger av andre fartøyer. Det er viktig at linjetegningen har snitt i jevn avstand, oftest er skroget delt i 10 like store deler. Denne måten å tegne på har sammenheng med bruken av et fast sett regneformler for å beregne rominnholdet i skroget. Det vil si at de snittene man har tegnet etter oppmåling der båten har band, sjelden ligger på samme plass som snittene i en linjetegning. Linjetegningen er abstrahert ett trinn videre enn oppmålingstegningen. Fordi linjetegningen opprinnelig var et verktøy for å forme spantene i kravellfartøyer, er det vanlig at det ikke tas hensyn til bordgangenes tykkelse; tegningen viser i virkeligheten formen på hulrommet innefor huden. Vanligvis er det da angitt på tegningen at "linjene er på spant". De fleset av de formler og regneregler som er utarbeidet for å få et bilde av skrogets egenskaper, tar utgangspunkt i linjetegningen, slik at den er en naturlig del av fullført oppmålingsjobb hvis tegningene skal kunne brukes som sammenlikning med andre oppmåleres arbeid. Hvis man bare ønsker å dokumentere båtform, er det nok med hovedtegning og snitt.
     Stort sett består et
båtskrog av krumme linjer, slik at det er nødvenig å skaffe seg en eller flere basislinjer å måle ut fra. Åpne båter er det vanligvis greiest å måle innvendig, på en dekket båt tas målene lettest utenpå skroget.

​På åpne båter er en snor strukket mellom toppen av stamnene den enkleste måten å skaffe seg en basis på. For å gjøre videre måltaking og tegning så ukomplisert som mulig, er det en fordel at båten står noenlunde vannrett og at stamnene er i lodd. Basis-snora kan også med fordel være vannrett. De fleste båter er lavere i akterstamnen enn i forstamnen, slik at det som regele må surres et forlengningsstykke akterstamnen for å få basis vatret. Når basis er strammet opp, bør det hele se ut som i figuren ovenfor.

     Første del av måleprosessen er nå å fastlegge endel punkter på båtens senterlinje, for å få data til å tegne opp lengdesnitt, og få plassert tverrsnittene (spanterissene). Det må spennes opp et målebånd ved siden av snora, men uten at dette får snora ut av vater. Med 0-punkt på toppen av forstamnen, måles det ut til punktene langs målebåndet, og loddmåles ned fra snora. Tegn skisse og sett målene opp i en tabell (utslagstabell).
     Vær konsekvent med å legge alle tverrsnitt i forkant av
spant, bortsett fra rong akterut, som der er praktisk å måle på oppsiden (akterkant). Deretter tas mål for tverrsnitt. Ved hvert av de målepunktene som er aktuelle, strekkes det en hjelpebasis  tvers over båten. Snora holdes stram med stein eller lodd i endene, og det måles ned fra denne og tvers over båten fra bordgang til bordgang, skisse og tabell må til for hvert målested.

Loddrett mål fra hovedbasis til tverrsnor måles omhyggelig så det er mulig å passe sammen tverr- og lengdesnittene tegningen. Det er raskt å måle tverrsnitt, så man kan koste på seg rikelig med målepunkter. Ofte er det lang avstand mellom band / spanter  og stamner, slik at det blir lite måledata nær stamnene der linjeforløpet endrer seg mye. Løsningen er å etablere et ekstra snitt, som legges der det skjer noe spennende, f.eks der krummingen i et hugget halsbord er mest markert.

​Mål ut fra stamn, like langt på hver båtside, for å få snittet vinkelrett på senterlinjen, lodd ned og sett krittmerker for å sikre at dataene tas i ett plan.

image.png
image.png

Når tverrsnittene er målt, har vi data til å tegne en rekke tverrsnitt, og den innvendige delen av et lengdesnitt. For å komplettere lengdesnittet og få data til oppriss, måles stamnene utvendig. Loddsnor og målebånd henges ned fra stamntoppen og det tas vannrette mål inn ved viktige punkter, skaringer , bordgangsanslutninger og rorbeslag. Dette er gjerne den mest pludrete delen av jobben.
Mål lengde av
kjøl utvendig, høyde av kjøl utvendig ved tverrsnittene og marker hvor på stamnene flytevannlinjen har ligget, hvis den synes som spor i maling eller gammelt bunnstoff.
Tegn en skisse av
bordgangs-skaringer, plasseringer av tolleganger

image.png
image.png
image.png

eller keiper, kryssholt eller hull for riggtau, beslag for fiskeredskap osv. Målsett skissen med entydige mål, fra nærmeste tverrsnitt f.eks. Det forenkler uttegningen å være konsekvent, f.eks er det lurt å ta alle stikkmål i en retning, ikke noen akterover og noen forover; da er man sikker på at det ikke er noe å komme i tvil om under opptegningen. Det kan være en god hjelp for opptegningen å fotografere med målebånd eller tommestokker snedig plassert i motivet.

image.png

Et annet hovedprinsipp som kan brukes er å måle trekanter etter samme prinsipp som den triangulering kartkonstruktører bruker. Under uttegningen brukes passer for å sette opp gijen de målte trianglene i riktig målestokk. Triangulering er den greieste teknikken hvis man må måle utenpå et skrog, og har den fordelen at det ikke gjør noe om båten står på skakke på slippen. Hvis man bare måler helningsvinkel på en stamn og bredde ved tverrsnittene, er det en smal sak å rette opp på tegnebrettet.
     Dersom det er praktisk mulig, så begynn opptegningen på stedet, slik at feilmålinger blir oppdaget og kan korrigeres med en gang. Før man får rutine i målearbeidet er det lurt å holde seg til forholdsvis enkle båter som er oppbevart slik at det gir noenlunde bra arbeidsforhold. Uttegningen går greiest i målestokk 1 - 10millimeterpapir. Måler man til nærmeste halve cm på båten, er minste enhet i tegnearbeidet, dvs. punktet settes eventuelt midt i ruten på millimeterpapiretEr man meget stø på labben, går det an å trekke linjene på frihånd, men de aller fleste vil være avhengige av å bruke kurvelinjaler. Det finnes faste sett med "skipskurver", som er såpass kostbare at man skal være sikker på at man vil måle mye før det er noe å investere i. En billigere utvei er å bruke rier (eng.: splines), lange bøyelige lister av tre eller plast.

De legges på plass over en serie punkter og må holdes i ro med lodder mens streken trekkes. Skipskonstruktører har gjerne et sett med spesielle "tegnelodd" til dette. Tegnelodd er praktiske, og ikke vanskelige å lage, eventuelt med hjelp av noen med litt praksis i støping av tinn og bly. Mal loddene så blyet ikke sverter hender og tegning.
     
Rier er ikke så lette å bruke til krappe kurver, slik at til spantesnittene i en linjetegning er det nødvendig å bruke noen kurvelinjaler selv om man baserer seg på å bruke rier til resten av arbeidet.
     Trekk opp alle
linjer med blyant på millimeterpapiret. En valig måte å komponere tegningen på er at oppriss og plan plasseres på ett ark, lengdesnittene og tverrsnittene på ett og linjetegningen på ett. Tegningen på føres tekst og målestokk. Opptrekking med tusj kalkerplast krever trening , og er ikke absolutt nødvendig, en blyanttegning kan godt kopieres med moderne kopieringsteknikk. Skal tegningen brukes til illustrasjon i trykk, bør den tusjes for god kvalitet, og en transparent tegning er enkel og billig å kopiere. Tykk, solid kvalitet av tegnefolie (plast) er det mest arkivbestandige materiale vi har for tiden, hvis ikke tegningen tusjes på vanlig, hvitt tegnepapir ac meget god kvalitet. Det holder i hunrevis av år, men tegninger på tett papir kan ikke lyskopieres. Det vi vet i dag tyder på at tegnefolien er arkivbestandig i lang tid, og den er grei å arbeide med.

​     Hvis man ikke selv har lyst til å trekke opp tegningen med tusj, er det som regel mulig å sette bort dette arbeidet. Det er ikke noen heksekunst, og har man først bestemt seg til å måle opp noen båter, er det greit å kunne utføre hele prosessen selv. 

image.png

3.  Linjetegning til Nordlandsbåter

av Eldjarn, K. (1988)   Utvalg av Kyrre Johannesen. Stabelvollen Media.

3. OPPMÅLING UTSLAGSTABELL OG LINJETEGNING FOR NORDLANDSBÅTER

3.1     INTRODUKSJON

Skifteprotokoller fra 1861 viste til fire forskjellige hovedstørrelser av Nordlandsbåten:                    Andre navn og andre størrelser

1.     FÆRING (Opprinnelig Fire-åring) :                                                                                            -    Hundromsfæring, Halvtredjerømming, 2 1/2-romsbåt

2.    SEKSRING (Tre-rømming også kalt Tre-roring) (Opprinnelig Seks-åring):                             -    Halvfjerderømming
                                                                                                                                                            
-    Fir-roring, Firrømming
                                                                                                                                                            -    Halvfemterømming, Skottkeiping

3.    ÅTTRING (Opprinnelig Åtte-åring)                                                                                             -    Stor-Åttring

4.    FEMBØRING (Seksroring)                                                                                                         -    Stor-Fembøring

image.png

De mest fundamentale størrelsene av en Nordlandsbåt, er
-   
Totallengda (LOA), L.

      Dette er lengda fra utsiden av akterstamn til
      utsiden av av
forstamnen.

-     Røyslengda, l
      Dette er lengda målt langs
kjølen mellom
      endene av første
halsbord.

-     Største bredde, b. (Se fig.)
-     
Botnmål, B
      Dette er bredda fra
kjølen til første bord som
      ikke tilhører
botnborda.

For de ulike størrelsene av
Nordlandsbåter kan disse lengdene varierer noe avhengig av båtbygger, region og tidsperiode og på grunn av tradisjoner.
Tabellen nedenfor viser oppmålinger for de ulike båttypene med nokså omforente
måltall.

Tabell for de ulike størrelsene av Nordlandsbåter:

Nordlandsbåten 181.jpg
St Tabeller.jpg
image.png
image.png

Sirkelslaget er et konstruksjonsprinsipp.

Når en "bygger på snor", blir det strukket ei snor fra stamn til stamn så snart røyset er oppe. Siden akter-stamnen normalt er lavere enn forstamnen, lager en ofte en forlenger til atterstamnen for å få snora vannrett. 
    Høyden på denne snora blir fastlagt av det såkalte "
ronmålet" (som også kan bli kalt røysmålet). Snora blir benyttet som fastpunkt for måltaking etter samme grunnalag som hals-oddene er det på Åfjordbåten. (Se avsnitt 2.3 nedenfor).

    Snora er da i prinsippet sentrum i en sirkel. Radien i sirkelen framst og bakerst på kjølen er ronmålet.

Det er denne sirkelbuen som rettleder båtbyggeren i hvordan hans skal komme med bordbrunene

(bordkantene).Oselverne heter det: "vi går ut frå kor mykje båten er røyst. Ca. 30 tomma e han røyst framme. (Røys er her det samme som ronmål). Så la ein ut børo (en bordgang) på midten ein halv tomme mindre, for at det ikkje skulle bli ein pung på midten also. Ved hødle-rongjo (hammelbandet), der gjekk vi ut frå kor mykje han e røyst bak, og so la vi børo ner ein tomme meir hell so de va røyst. På frambøro so va det same forholdet so ein hadde på midten. Den la eg ned nesten like mykje so de e røyst."

     Vi har slått sirkler om snora på to ulike steder i en Sunnfjordsbåt, og ser hvordan sirkel har virket og kan virke orienterende for hvor en havner med bordgangene. En ligger bare av og til på selve sirkelen, men ikke lenger fra enn at det er greie tommetall å holde seg til.

Fig. til venstre viser hvordan vi har laget en konstruksjon av framstamnen Åfjordsbåten. Fasongen vi får fram passer til de fleste båtene og alle størrelsene. Denne metoden benyttes i dag bare på nye båter.

Måle-enheter for Nordlandsbåten

Når Nordlandbåten skulle bygges, var den grunn-leggende enheten oftest den norske Alen (Armlengde), som i altså det metriske systemet er 
0,62748 m, og som er det samme som 24 tommer.
-    Når lengden på Nordlandsbåten ble angitt
     i
Alen og Tommer, er dette RØYSLENGDEN der
     RØYSLENGDEN = avstanden mellom Stamnene
    
målt i Tofte-høyde.
-    Når lengden på
Nordlandsbåten ble angitt i
    
Meter eller Fot, betyr dette TOTAL-LENGDEN  
     (eller total-bredden) på båten. 
1
fot = 0,3048 m.

RØYSLENGDE-MÅL

1 (Norsk) Alen  24 Tommer   =   0,62748 m               
1 Tomme           =    1 Alen / 24  =   0,628 m / 24                                               =   0,02615  m   =   2,615 cm

Samlet oversikt over forholdstall på Nordlandsbåten

Godal og Eldjarn skriver i (Eldjarn, Godal (1990) :

Under beskrivelsen av måleresultatene for Nordlandsbåten, fant vi det høvelig å dele båtene inn i typer etter hvilken alder de hadde. Vi hadde en gammel type, som representerte båten opp til omkring 1800. Deretter fikk vi en mellomtype fram til ca. 1860. Til sist har vi den vanlige Nordlandsbåten slik den ble seende ut etter omrking 1860.
Her deler vi båtene inn før og etter 1860. Vi skiller mellom båter som er bygd etter den gamle og nye
alna.

Båtlengda    I Nord-Norge er dette røysmålet som er nokså nær lengda av kjøl og lott. Lottet er da målt opp til knekken opp mot stamnen.
                     I Trøndelag måler en langsetter
kjøl og lott mellom hals-oddene, dvs det er lengden av underkanten på halsene som blir målt.       
                     På Nord-Møre er tilsvarende lengde på
stamnskjervingene. Det blir svært  nær det samme som lengdene på halsene.
                     På Vestlandet blir lengda gjerne målt mellom
stamnene. Unntaket er Sunnmøre, der en målte langsetter stamn, lott, kjøl etter ripa.
                     Båtene ble alltid målt i
alen. Måling i fot komm inn med den båtbyggingen som var knyttet til tegninger og nyere båttyper.

Forholdstall på hovedmålene

-     Røyslengden                         l
-     
Kjøllengde                             l/2 + 2 skaringer
-     Lottlengde                             l/4 + 1 skaring
-     Botnbredde                            l/8 + 2 tommer
-     
Betebredde                            l/4 - 3 tommer
-     
Bording framme                     l/8 + 2 tommer

Forholdstall på innved

-     Bord                                       l/2 tomme tykke pr 8 alen røyslengde

-     Kjøl                                         5 x bordtykkelsen
-     
Stamner                                 3 x bordtykkelsen
-     
Innved                                    3 x bordtykkelsen

-     Su-far                                     2 x bordtykkelsen - 1/8

-     Kjøl og stamn-sufar              2 x bordtykkelsen + 1/8

-     Skaringer                               3 x materialtykkelsen
Hovedmål

-     Botnbredda ved beten          1/8 av røyslengda + 2 tommer     (de fleste gamle båtene)

​                                                      1/8 av røyslengda - 2 tommer til   
                                                            1/8 av røyslengda + 3 tommer       (på nye båter)
-     
Bordbreddene for botnet      1 1/2 tomme bording pr alen røyslengde
-     Samla rembredde                  1 tomme pr alen røyslengde
-     Ripbordet                               1 tomme pr alen røyslengde, men stopper på 10 tommer.
-     
Botnet                                    1 1/2 tomme pr alen røyslengde (Nye Nordlandsbåter, mens villingsbåtene ørlite mindre)
-     
Rembordene                          1 1/2 tomme pr alen røyslengde. (Mange avvik : særlig villingsbåtene og åttringene har mindre.)
-     
Bordinga framme                   1/8 av røyslengda.
-     
Bredda ved beten                  1/4 av røyslengda.  (Måles ulikt etter hvilke båtstørrelser det er snakk om. På smale båter måles den utvendig øverst
                                                                                        på ripbordet, mens den måle ved øvslaget på breiere båter.)

Røys
-     Røyslengda                           7 alen + mellom 30 og 84 tommer pr hele rom over de to første. (Tilleget avhengig av båtens bruksmåte eller alder.)
-     
Kjøl                                         romlengda i båten + 2 skaringer = 1/2 røyslangde (varierer etter rømminga).
-     
Framlott                                 1/4 av røyslengda
-     Akterlott                                 1/4 av røyslengda
-     Kjøltykkelse                           2 tommer pr 7 alen røyslengde
-     Kjøldybde                              2 tommer pr 8 alens båtlengde.   Opp til 15 alens lengde :             Øker i prinsippet med kvadratrota av lengda,
                                                                                                                                                                slik at disse båtene har opp til 3 1/2 tommer.
                                                                                                            Mellom 17 og 20 alens
lengde:  Rundt 6 tommers dyp kjøl.
                                                      
Kjøldybden bestemmes av båtens evne til å bære seil. 

3.2  Hovedtegning og linjetegning til Bindalsfæring 

av Gunn Eldjarn. 1990.

image.png

3.3  Hovedtegning og linjetegning til 2 1/2-roms Bodø-båt. 

av Gunn Eldjarn. 1990.

Jeg er et avsnitt. Klikk her for å legge til din egen tekst og redigere meg. Det er lett.

image.png
image.png
Trebåter 35.jpg
image.png
image.png
4. OPPMÅLING, UTSLAGSTABELL OG LINJETEGNING FOR ÅFJORDSFÆRINGEN

Linjetegning til Åfjordsfæringen

av Knutzon, T. (1980)   Utvalg av Kyrre Johannesen. Stabelvollen Media.

image.png

4.1   Innledning

Nordfjordfæringen er på siitt vis uovertruffen blant det som kalles skjektene. Den er lett å ro, ledig og elastisk i sjøen. Færingen brukes som ærendbåt og til daglig småfiske langs kysten. De større båtene som seksæringen, ble brukt til havfiske.


     Fremdelen av båten er videre enn akterdelen. Denne formen bevirker at forskipet hever seg lett på sjøene, men unna været kan båten komme til å trekke seg under akterut. Denne faren var enda større all den stund fiskerne førte linen bak i båten. 

     Nordfjordbåtens viktigste byggested er

Gloppen. Allerede i det 14de århundre ble det bygd båter her. Det er gårdbrujkere med litt skog som driver båtbygging som hjemmeindustri i Gloppen.

Tømmeret hogger de et år i forveien. De henter fram kortvokste trær til spanter, knær og annet. Halsene og de bredeste bordene bør være av samme tre for at de skal få samme elastisitet. Ennå i være dager senkes bordene på dypt vann. Når de etter en tid tas opp er de så bøyelige at en kan spare seg dampingen. 

​4.2   Utslagstabell, linjetegning og byggebeskrivelse

Først vatres inn "bakkastokken" (beddingen). Det er en vanlig firkantet 6 m lang stokk med to tverrstokker.
     
Kjølen hogges til med to "kjølsuer" slik fig. nedenfor viser og festes til bakkastokken med 4 store trenagler. Kjølsuene smalner av henimot skjøtene med fram- og akterlott

image.png

"Lottene er de krumme stykkene som forbinder kjølen med stamnene. Delene laskes sammen med enkle skrålask som er karakteristisk for Vest- og Nord-Norge (fig. til venstre) og klinkes med 2 eller 3 nagler. Til tetting legges drev og tjære i skjøten.


     Bordene er "sua" og klinket sammen (på Østlandet: nat). Avstanden mellom naglene er et spann, dvs. dobbelt så stor avstande som på Østlandet. For at båten likevel skal bli tett, legges drev av jute ("si") og tjære mellom bordene og mellom kjøl og stamner og bord. Drevet tvinnes opp til en snor og holdes fast i en rende i den underste bordgangen når bordene blir klinket sammen.
     
Halsene (forreste og bakerste del av kjølgangen) sages vindt til av en rotstubbe. Dette blir regnet for det vanskeligste arbeidet. Mellom halsene foran og bak settes inn "sanndue". Dette er på færingen et vanlig rett bord, men på de store båtene er det hogd i runding for at bunnen skal få bedre form. Skjøtene er som vanlig for vestlandsbåtene. Underste kant av skjøten vender akterover for å hindre vannet i å trenge inn under fart. 


     Etter halsene og sanndue følger "stamnvindebordene" - noen brede bord foran og bak - og "underslaget" mellom disse. Alle disse bordene danner tilsammen bunnen i båten. Denne formes ved hjelp av "skoler" (stenger) som fra en loftsbjelke i båtskuret står på skrå ned for fram - og akterbordene. De holder bordene midlertidig på plass. Skoler fra golvet kan støtte opp midten av bordene. 

Maler brukes altså ikke. Båten formes etter øyet eller enkelte båtbyggere hjelper seg med "målestav" hvorpå avstanden mellom de jevnhøye suene ved hvert band er avsatt.

Avstanden mellom hvert band er ca. 90 cm. "Passer" - et slags vater - som angir bordenes skråstilling brukes også. Slike målestaver og passere går gjerne i arve fra far til sønn.

     Etter bunnen følger "overslaget" fremme og bak med bord mellom som kalles "fyllingen". (*)
Deretter settes "
esingene" inn. Den øverste bordgangen "ripen" festes med trenagler til overslag, fylling og esing. Suene er bredere enn de andre og avskrådd så den er helt tynn i overkant. Ripbordet kommer derved til å stå ganske loddrett. Det er tilspisset mot stamnene.
(*)  Underslag og fylling mangler i den gjengitte båten, og bordene er på den så korte at de bare er delt i to.

image.png

Esingen svarer til bjelkeveien hos Østlandssnekkene, men den legges ikke som hos disse langs overkanten og på innsiden av øverste bordgang, men langs nest øverste bordgang. Den når dessuten ikke helt fram til stamnene. Ripen regnes forøvrig ikke med til de alminnelige bordganger.  Til slutt settes band (spanter), keiper og knær inn i båten. Disse festes med trenagler som smøres med tjære.

Skissen ovenfor viser hvordan målene for bredder og høyder i båten står i enkle forhold til båtlengda ganger l  og L, der
 = 
lengda på "halsan" og
snorlengda

Forholdstall på hovedmålene

Lengda av en båt på halsan   =    l
Kjøllengde                              =    l/2  (+ ett skar)
Lottlengde                                l/4  (+ et skar fram)
Botnbredde                            =    l/8
Botnbredde Hammel-kne      =   4/5 av botnbredde fram  (Varierer fra 3/4 til 7/8 og støtstr skille på mellomstørrelsene)
Bording                                  =    l/8
Båtbredde færing                  =    l/4   (+ 4 tommer). 
                                                =   1/4
snor-lengde.     Både botnbredde, bordbredder og bredden på ripa ligger under normalen på mellom-størrelsene.
                                                                                      Båtstørrelsene
færing, fembøring og større båter oppfyller relene fullt ut.

image.png
image.png
image.png

De årettes på vanlig vis. De fleste bandene når ikke lenger opp enn til esingen. Ripen står fritt. I keipen er det hull for hamlebåndet som før i tiden alltid var laget av tvunnede vidjer eller trerøtter. De virket elastisk på åreslaget.
     Innvendig langs overkanten av ripen legges en list - "langisane" - av samme tykkelse som ripen. Sjelden anvender en også en rund list utenpå. 

Tiljene er laget av bord som er lagt på tvers av kjølen og naglet med trenagler til en "åke" som ligger på langs av kjølen. De enkelte bordene er ytterligere festet til hverandre med tapper. Kantene av tiljen er tilspisset og avrundet etter båten. Tett ved åken er det et D-formet hull til å stikke fingrene i når tiljen skal tas opp. Tiljene hviler på kjølbordene. Tiljen lengst fremme og lengst bak heter "plitterne". ( I Nord-norge: "plekter").
     
Honbordene nyttiggjøres til tofter som på det vis blir runde på undersiden. Årenes lengde skal i følge gammel regel være lik to ganer bredden av rommet ved kjeipen

image.png

pluss lommen. 1/4 av åren blir inne i båten og resten utenbords. Årene er firkantet i lommen med litt runding i kantene

Roret har styrevol som er hengslet til en styretunge roret.

     Denne beskrevne byggemåten er neppe lett for en østlending som ikke har lært dette egenartede båtbyggeriet fra bunnen av. Han vil antagelkig hjelpe seg med maler og gå fram slik han er vant med hjemmefra. Utslaget kan da utføres på grunnlag av utslagstabellen. Denne er satt opp annerledes enn vanlig. Her er det nemlig tale om en almuebåt som ikke er oppkonstruert, men derimot oppmålt. Måleresultatene er så oppstilt tabellarisk på dette vis. Det blir tildels de målene båtbyggeren har på den omtalte "målestav".

     Samtidig får vi en ide om hvordan våre gamle båttyper ble oppmålt. En spenner en snor fra stamn til stamn og fra denne tas de loddrette mål. Breddemålene tas mellom de jevnhøyde suene ved hvert band

Bordgangenes tykkelse = 1/2''. 
Kjølens høyde under kjølsuen = 80. Det samme for lottene, men noe mindre mot stamntoppene. Kjølens bredde tiltar mot midten av båten. Andre mål kan ved hjelp av den inntegnede målestokken tas av tegningen.

image.png

4.1    Linjetegning til Vestlandsbåter

image.png
5. OPPMÅLING, UTSLAGSTABELL OG LINJETEGNING FOR VESTLANDSBÅTER

5.    Linjetegning til Vestlandsbåter

av Knutzon, T. (1980)   Utvalg av Kyrre Johannesen. Stabelvollen Media.

image.png
Nordlandsbåten 307.jpg
image.png
image.png

Dette gir flg. lengder for Færingen:

8 Alen =  8* 62,748 cm             =  501,98 cm
1/5*   =  501,98 cm /5              =  100,40 cm
1/8*
  =  501,98 cm /8              =    62,75 cm

1/5*l    =  501,984 cm /5            =  100,40 cm

7/40* =  (7/40)* 501,984 cm    =    87,85 cm
 

image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

6.   Linjetegning til Østlandsbåter

6. OPPMÅLING, UTSLAGSTABELL OG LINJETEGNING FOR ØSTLANDSBÅTER
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

7.   Linjetegning til klinkbygde båter fra utlandet

7. OPPMÅLING, UTSLAGSTABELL OG LINJETEGNING FOR BÅTER FRA UTLANDET
image.png

REFERANSER

REFERANSER

Christensen, A.E. (1992)    Gamle norske trebåter. Bevaring og vedlikehold. Norske Båter bind VI. OArne Emil Christensen. Grøndahl og Dreyers Forlag AS, Oslo. 1992.

Knutzon, T. (1980)               Hvorledes man selv bygger småbåter og seilbåter. Torgny Knutzon. Norsk Maritimt Forlag AS. Horten. 1980.

bottom of page