The full World Championship match results:
Get rythm (Joaquin Phoenix / Johnny Cash)
Hey get rhythm when you get the blues
C'mon get rhythm when you get the blues
Get a rock and roll feelin' in your bones
Get taps on your toes and get gone
Get rhythm when you get the blues
A little shoeshine boy he never gets lowdown
But he's got the dirtiest job in town
Bendin' low at the people's feet
On a windy corner of a dirty street
Well I asked him while he shined my shoes
How'd he keep from gettin' the blues
He grinned as he raised his little head
He popped his shoeshine rag and then he said
Get rhythm when you get the blues
C'mon get rhythm when you get the blues
Yes a jumpy rhythm makes you feel so fine
It'll shake all your troubles from your worried mind
Get rhythm when you get the blues
Get rhythm when you get the blues
Get rhythm when you get the blues
C'mon get rhythm when you get the blues
Get a rock and roll feelin' in your bones
Get taps on your toes and get gone
Get rhythm when you get the blues
Well I sat and listened to the sunshine boy
I thought I was gonna jump with joy
He slapped on the shoe polish left and right
He took his shoeshine rag and he held it tight
He stopped once to wipe the sweat away
I said you mighty little boy to be a workin' that way
He said I like it with a big wide grin
Kept on a poppin' and he'd say it again
Get rhythm when you get the blues
C'mon get rhythm when you get the blues
It only cost a dime just a nickel a shoe
It does a million dollars worth of good for you
Get rhythm when you get the blues
For the good times (Kris Kristofferson)
Don't look so sad. I know it's over
But life goes on and this world keeps on turning
Let's just be glad we had this time to spend together
There is no need to watch the bridges that we're burning
Lay your head upon my pillow
Hold your warm and tender body close to mine
Hear the whisper of the raindrops
Blow softly against my window
Make believe you love me one more time
For the good times
I'll get along; you'll find another,
And I'll be here if you should find you ever need me.
Don't say a word about tomorrow or forever,
There'll be time enough for sadness when you leave me.
Lay your head upon my pillow
Hold your warm and tender body Close to mine
Hear the whisper of the raindrops
Blow softly against my window
Make believe you love me
One more time
For the good times
STABELVOLLEN MEDIA
Copyright of all music videoes, guest photoes and artworks solely belongs to the artists. Copyright of all other resources : Stabelvollen Media.
BÅTER - TEGNINGER OG BESKRIVELSER
BÅTTEGNINGENS PIONERER
BERNHARD FÆRØYVIK
Bernhard Færøyvik (1886-1950) var bondesønn i Solund, et øyrike på Vestlandskysten utenfor Sognefjorden. Slik livsvilkårene på kysten krevde, var han tidlig med i alt arbeid på land og sjø. Han var nest yngst av ni søsken. En bror overtok gården. De andre fant seg levevei andre steder. Bernhard valgte den akademiske veien, men han hadde vært med på vintersildfiske før han tok artium i 1909. Deretter var det krigsskole og lærerutdannelse. Ved siden av skolegjerningen tok han til med båtgransking. Han hadde vokst opp i overgangstiden da maskinalderen førte med seg store omskiftinger for sjøferdselen på norskekysten. Båtene med årer og seil ble byttet ut med motorbåter. Han satte seg fore å finne hvordan den gamle båtbyggerkunsten hadde vokst fram. Han ville ta for seg alle båttypene som hadde blitt skapt her i landet og som bevitnet en teknisk side av folkekulturen vår.
I 1924 fikk han sitt første stipend i dette arbeidet. I løpet av disse årene fikk han bevilgninger og stipender fra Den Hjemstierne-Rosencronske stiftelse, Nansenfondet, Det vitenskapelige forskningsfond av 1919, Fiskeribedriftenes forskningsfond og Stortingets kulturbudsjett. Dette ga ham muligheter til å ta fri fra skole for å arbeide med granskningsoppgaven.
I 1947 fikk han stilling som konservator i norsk sjøbruk slik at han helt ut kunne ofre seg for studiet av båtene i bygdene våre.Granskningsreisene gikk langs hele kysten, inn i alle fjorder, opp i elver og vann i innlandet som Gudbrandsdalen, Hallingdalen og Finnmark, dvs. alle steder hvor det var flytende farkoster. Opplysninger om og oppmålinger av alle båttyper fra tiden før motoralderen ble nedtegnet og dokumentert.Han var med arkeologer på utgravinger og målte opp båtdeler. Hjemme i Bergen ble det laget oppmålingstegninger og skrevet artikler til tidsskrift og aviser.
Bygdemuseene fikk råd om hvilke lokale båttyper de burde oppbevare. Til Norsk Folkemuseum samlet han inn båttyper fra hele landet. Disse ble senere overført til Norsk Sjøfartsmuseum (nå Norsk Maritimt Museum).
Etter tegningene sine fikk han på Bergens Sjøfartsmuseum i stand en modellrekke av båttypene som ble benyttet av fiskere fra Sunnhordland til Nord-Norge, tre råseiljekter og en vengbåt. En oppfordring til bergenserne om å ta hånd om en nordlandsjekt, vant han ikke frem med. Den siste granskningsreisen gikk til Orknøyene og Shetland sommeren 1950. Høsten samme år døde han midt i arbeidet med dette tilfanget.
Alt han etterlot seg fra granskingsarbeidet - oppmålingstegninger, fotografier, manuskripter, notater, kildemateriale og korrespondanse - er oppbevart i Bernhard Færøyviks samlinger hos Norsk Maritimt Museum.
ARNE EMIL CHRISTENSEN JR.
Arne Emil Christensen jr. (født 11. mai 1936) er professor emeritus i nordisk arkeologi ved Universitetet i Oslo. Fra 1990 til 2006 hadde han ansvar for Vikingskipsmuseet på Bygdøy.
I 2009 ble Christensen tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.
I 1967 ledet Christensen, sammen med Svein Molaug, den første utgravningssesongen ved vraket av fregatten «Lossen» ved Hvaler. Han må derfor regnes som en av pionerene innenfor norsk marinarkeologi. Christensen har blant annet deltatt i Helge og Anne Stine Ingstads utgravinger på L'Anse aux Meadows. Han hadde også ansvaret for utgravingen av Klåstadskipet.
Christensen har arbeidet med temaet båter og båtbygging, i skjæringspunktet mellom arkeologi og etnologi.
Arne Emil Christensen jr. var gift med etnologen Anne Louise Gjesdahl Christensen og er fetter til etnologen Arne Lie Christensen.
Historikk om oppmåling og båttegning
OPPMÅLING (Utvalg fra Christensen, A.E. (1997))
De fleste tradisjonelle båter i dette landet er bygget uten tegning, og går vi litt tilbake i tid , gjelder dette for de fleste fartøyer i det hele tatt. Først omkring år 1600 kommer de første tilløp til skipstegninger slik vi kjenner dem i dag, de eldste er tegninger av store krigsskip. Selv da var det slett ikke alle skriog som ble tegnet før skipsbyggerne satte i gang med øksa. Vasa, den svenske flåtens største skip i sin tid, er bygget på grunnlag av et ark med enkle måldata, lengde i kjøl, stormastens høyde, antall kanoner osv.
Vasa var ikke det eneste store og påkostede skip som viste seg å være mindre vellykket, og utviklingen av tegnekunsten gikk stort sett ut på å finne enmetode til å tegne og beregne skroget på papir før byggingen, slik at man slapp ubehagelige overraskelser etter sjøsetting.. Etter hvert ble det også vanlig å måle opp ferdige skip. Spesielt var dette aktuelt når en skute hadde vist seg vellykket, en oppmålingstegning kunne gi grunnlag for like vellykkede nybygg. Den engelske marine satte dette i system. Når et vellykket fiendtlig skip var erobret, ble det satt i tørrdokk og målt, ikke minst for å avlure fiendens konstruktører en og annen hemmelighet.
Det kreves en del trening for å lese en tegning, og lage en, men når man først har fått øvet seg opp, gir studiet av tegninger bra grunnlag for å sammenlikne båter, og det finnes muligheter for å regne seg til mange av båtens egenskaper ut fra tegningene.
Den kjente amerikanske båtbygger, båtskribent og museumsmann John Gardner har beskrevet sin første oppmålingsjobb. Båten var en lett dory for sjøfugljakt, gammel og medtatt, men ennå med sin vakre fasing i behold. Gardner ble besatt av båten fine linjer, og hadde lyst til å bygge maken. Han målte, tegnet, bygget og har senere publisert tegningen. I boka sier han: "Båten, eller riktigere formen, var min, og nå er den din og enhver annens som vil bygge, studere eller bare beundre vakker form." (Gardner, J. (1978)
Det er viktig å huske at en oppmålingstegning, i skala 1 - 10, eller 1 - 20, ikke kan erstatte originalbåten. Som Jon Godal har pekt på, er deler av utmålsystemet i noen av de norske båttypene så subtilt at gjengivelse i liten skala rett og slett ikke er nøyaktig nok. Allikevel, det beste skal ikke være det godes fiende, tegningen er et godt verktøy for dokumentasjon av båter som ikke kan bevares, og uunnværlig i presentasjonen av båter på trykk.
Enhver tegning er en abstraksjon, i større eller mindre grad, graden av abstraksjon er avhengig av mange faktorer, hvor mye tid det er mulig å bruke på oppmålingen, hvor stor målestokk det tegnes i, hvor meget oppmåleren vet om båten og dens bruk, slik at han kan tolke form og slitespor riktig osv. Mange detaljer er lettere å dokumentere med kamera. Det gjelder først og fremst alle slitespor som kan fortelle ombåtens bruk, detaljer som sladrer om ombygginger, reparasjoner osv.
Den praksis som er vanlig akseptert ved utformingen av skipstegninger, er skapt av folk som stort sett arbeidet med kravellbyggede skip, og som stort sett arbeidet med nykonstruksjon. Det de trengte, var en tegning som kunne forstørres opp til full skala og danne utgangspunkt for tilhugging av kjøl, stamner og spanter. Når tømmeret var hugget til og reist, kunne kravellhuden legges på som et rent håndverksarbeid. uten større problemer. Minimum av det som måtte med på en tegning var formen på kjøl og stamner og noen tverrsnitt som viser formen på spantene, ikke nødvendigvis alle. De aller eldste tegningene er begrenset til dette. For å få sikrere kontroll med formen, begynte konstruktørene å legge inn hjelpesnitt på tegningene som "skar" skroget på langs, loddrett, "vertikaler", og vannrett, "vannlinjer". Det siste settet med hjelplinjer er
"diagonalene" , innført omkring 1760. De er lagd slik at de tilnærmet følger løpet av enkeltbordganger. Når alle linjeforløp stemmer i alle projeksjoner, "trekker linjene jevnt", og da kan man være sikker på at skroget er glatt og uten bulker som kompliserer arbeidet med bordleggingen.
Det har vært relativt små endringer i prinsippene for linjetegning siden slutten av 1700-årene, bortsett fra at man i dag lar datamaskinen gjøre det meste av arbeidet med å "glatte" linjeforløpet på grunnlag av en første skisse.
Etter hvert som skipstypene utviklet seg, øket antallet tegninger. Riggerne og seilmakerne ville gjerne ha en riggtegning for å kunne beregne tauverk og seil, og skipets utseende og innredning ble vist på en hovedtegning eller "general-arrangementstegning". Etter at stål overtok som byggemateriale, er antallet tegninger øket kraftig, og i dag ligger det stabler med hundrevis av tegninger bak ethvert skipsbyggingsprosjekt.
Når man skal måle opp en gammel båt, er prosessen den motsatte av det konstruktøren gjør ved nybygg.Oppmålingen gir data til å tegne en hovedtegning, et oppmålt bilde av hvordan båten ser ut, vanligvis sett ovenfra og fra siden. Etter engelsk og skandinavisk skikk skal styrbord vises, dvs. båten seiler mot høyre for den som ser på tegningen. Måledataene gir også grunnlag for å tegne opp ett lengdesnitt og en serie tverrsnitt.
Når hovedtegningen er ferdig, kan den brukes som utgangspunkt for å konstruere linjetegningen, slik at man får en abstraksjon av skrogform som kan sammenliknes med linjetegninger av andre fartøyer. Det er viktig at linjetegningen har snitt i jevn avstand, oftest er skroget delt i 10 like store deler. Denne måten å tegne på har sammenheng med bruken av et fast sett regneformler for å beregne rominnhold i skroget. Det vil si at de snittene man har tegnet etter oppmåling der båten har band, sjelden ligger på samme plass som snittene i en linjetegning. Linjetegningen er abstrahert ett trinn videre enn oppmålstegningen. Fordi linjetegningen opprinnelig var et verktøy for å forme spantene i kravellfartøyer, er det vanlig at det ikke tas hensyn til bordgangenes tykkelse; tegningen viser i virkeligheten formen på hulrommet innenforhuden. Vanligvis er det da angitt på tegningen "at linjene er på spant". De fleste av formler og regneregler for å få et bilde av skrogets egenskaper, tar utgangspunkt i linjetegningen, slik at den er en naturlig del av fullført oppmålingsjobb hvis tegningene skal kunne brukes til sammenlikning av andre oppmåleres arbeid. Hvis man bare ønsker å dokumentere båtform, er det nok med hovedtegning og snitt.
Stort sett består et båtskrog av krumme linjer, slik at det er nødvendig å skaffe seg en eller flere rette basislinjer å måle ut fra. Åpne båter er det vanligvis greiest å måle innvendig, på en dekket båt tas målene lettest utenpå skroget.
OPPMÅLINGSPROSESSEN
1. Basis-snor mellom stamnene.
På åpne båter er en snor strukket mellom toppen av stamnene den enkleste måten å skaffe seg en basis på. Får å gjøre videre måltaking og
tegning så ukomplisert som mulig, er det en fordel at båten står noenlunde vannrett, og at stamnene er i lodd. Basis-snora kan også med
fordel være vannrett. De fleste båter er lavere i akterstamnen enn i forstamnen, slik at det som regel må surres et forlengningsstykke på
akterstamnen for å få basis vatret. Når basis er strammet opp, bør det hele se ut som bildet ovenfor.
2. Andre del av måleprosessen er nå å fastlegge endel punkter på båtens senterlinje, for å få data til å tegne opp lengdesnitt, og få plassert
tverrsnittene. Det må spennes opp et målebånd ved siden av basis-snora, men uten at dette får snora ut av vater.
Med 0-punkt på toppen av forstamnen, måles det ut til punktene langs målebåndet, og loddmåles ned fra snora. Deretter tegnes skisse og
målene settes opp i en tabell.
Her må en være konsekvent med å legge alle tverrsnitt i forkant av spant, bortsett fra Rong akter, som det er praktisk å måle på oppsiden
(akterkant).
3. Deretter tas det mål for tverrsnitt. Ved hvert av de aktuelle målepunktene strekkes det en hjelpebasis tvers over båten. Snora holdes stram
med stein eller lodd i endene, og det måles ned fra denne og tvers over båten fra bordgang til bordgang, og skisse tegnes og måletabell
utfylles for hvert målested.Loddrett mål fra hovedbasis til tverrsnor måles omhyggelig så det er mulig å passe sammen tverr- og
lengdesnittene på tegningen. Det er raskt å måle tverrsnitt, så man kan koste på seg rikelig med målepunkter. Ofte er det lang avstand
mellom band og stamner, slik at det blir lite måledata nær stamnene der linjeforløpet endrer seg meget. Løsningen er å etablere ekstra snitt,
som legges der det skjer noe spennende, f.eks der krummingen i et hugget halsbord er mest markert. En skal måle ut fra stamn, like langt
langs hver båtside, for å får snittet vinkelrett på senterlinjen. Deretter loddes det ned og krittmerker settes for å sikre at målene tas i ett plan.
4. Når tverrsnittene er målt, har vi data til å tegne en rekke tverrsnitt, og den innvendige delen av et lengdesnitt.
5. For å komplettere lengdesnittet og få data til oppriss, måles stamnene utvendig. Loddsnor og målebånd henges ned fra stamntoppen og det
tas vannrette mål inn ved viktige punkter, skaringer, bordgangsanslutninger og rorbeslag. Dette er gjerne den mest plundrete delen av
arbeidet. Lengde av kjøl måles utvendig, høyde av kjøl måles utvendig ved tverrsnittene og marker hvor på stamnene flytevannlinjen har
ligget, hvis den synes som spor i maling eller gammelt bunnstoff.
6. Deretter tegnes en skisse av bordgangsskaringer, plassering av tollganger eller keiper, kryssholt eller hull for riggtau, beslag for
fiskeredskap osv. Målsett skissen med entydige mål, fra nærmeste tverrsnitt f.eks. Det forenkler uttegningen å være konsekvent, f.eks er det
lurt å ta stikkmål i en retning, ikke noen akterover og noen forover, for da er man sikker på at det ikke er noe å komme i tvil om under
opptegningen. Det kan være en god hjelp for opptegningen å fotografere med målebånd eller tommestokker snedig plassert i motivet.
Et annet hovedprinsipp som kan brukes er å måle trekanter, etter samme prinsipp som den triangulering konstruktørene bruker. Under uttegningen brukes passer til å sette opp igjen de målte trianglene i riktig målestokk. Triangulering er den greieste teknikken hvis man må måle utenpå et skrig, og har den fordelen at det ikke gjør noe om båten står på skakke på slippen. Hvis man bare måler helningsvinkel på en stamn og bredde ved tverrsnittene, er det en smal sak å rette opp på tegnebrettet.
Dersom det er praktisk mulig, kan en begynne opptegningen på stedet, slik at feilmålinger blir oppdaget og kan korrigeres med en gang. Før man får rutine i målarbeidet er det lurt å holde seg til forholdsvis enkle båter som er oppbevart slik at det gir noenlunde bra arbeidsforhold. Utregningen går greiest i målestokk 1 - 10 på millimeterpapir. Måler man til nærmeste halve cm på båten, er mminste enhet i tegnearbeidet en halv millimeter, dvs. at punktet eventuelt settes midt i ruten på millimeterpapiret.
Er man meget stø på labben, går det an å trekke linjene på frihånd, men de aller fleste vil være avhengige av å bruke kurvelinjaler. Det finnes faste sett med "skipskurver", som er såpass kostbare at man skal være sikker på at man vil måle meget før det er noe å investere i.
En billigere utvei er å bruke rier (eng. splines), lange bøyelige lister av tre eller plast. De legges på plass over en serie punkter og må holdes i ro med lodder mens streken trekkes. Skipskonstruktører har gjerne et sett med spesielle
"tegneledd" til dette. Tegnelodd er praktiske, og ikke vanskelige å lage, eventuelt med hjelp av noen med litt praksis i støping av tinn og bly. Mal loddene så blyet ikke sverter hender og tegning.
Rier er ikke å lette å bruke til krappe kurver, slik at til spantsnittene i en linjetegning er det nødvendig å ha noen kurvelinjaler selv om man baserer seg på å bruke rier til resten av tegnearbeidet.
Trekk opp alle lin jer med blyant på millimeterpapiret. En vanlig måte å komponere tegningen på er at oppriss og plan plasseres på ett ark, lengdesnittet og tverrsnittene på ett og linjetegningene på ett. Tegningen påføres tekst og målestokk. Opptrekking med tusj på kalkerplast krever trening, og er ikke absolutt nødvendig, en blyanttegning kan godt kopieres med moderne kopieringsteknikk. Skal tegningen brukes i illustrasjon i trykk, bør den tusjes for å gi god kvalitet, og en transparent tegning er enkel og billig å kopiere. Tykk, solid kvalitet av tegnefolie (plast) er det mest arkivbestandige materiale vi har for tiden, hvis ikke tegningen tusjes på vanlig hvitt tegnepapirav meget god kvalitet. Det holder i hundrevis av år, men tegninger på tett papir kan ikke lyskopieres. Det vi vet i dag tyder på at tegnefolien er arkivbestandig i lang tid, og den er grei å arbeide med Hvis man ikke selv har lyst til å trekke opp tegningen med tusj, er det som regel mulig å sette bort dette arbeidet. Det er ikke noen heksekunst, og har man først bestemt seg til å måle opp noen båter, er det greit å utføre hele prosessen selv.
Båttegningens prinsipper - Plan-projeksjoner
PRINSIPPSKISSE
En båttegning består oftest av tre hoved-deler (Knutson, T., 1980):
1. Profil-tegningen (opprisset) med vertikaler.
2. Plantegningen (grunnrisset) med vannlinjer ovenfor båtens midtlinje og diagonaler under.
3. Spanterisset.
Vanligvis plasseres profiltegningen øverst med baugen mot høyre. Rett ut for denne til høyre tegnes spanterisset og rett under profiltegningen har plantegningen sin plass med vannlinjer ovenfor båtens midtlinje og diagonaler under.I spanterisset tegnes forskipets spanter til høyre for senterlinjeplanet (dvs. midtplanet i båten) og akterskipets spanter til venstre.
Fig.1
Fig.2
- Vertikalene : Vi tenker oss båten snittet med plan parallelle med senterlinjeplanet og med innbyred slike store avstander.
Skjæringslinjene mellom diss planene og skroget kalles vertikaler. (I, II og III i de tre projeksjonene i fig.2.)
- Vannlinjene : Snitter vi i stedet skroget med plan parallelle med konstruksjons-vannlinjen (C.W.L.) fremkommer vannlinjene.
(1, 2, 3, C., W., L. , 4 og 5 i fig.2.)
- Spantene : Spantene fremkommer som skjæringslinjer mellom skroget og plan i innbyrdes lik avstand, vinkelrett på
senterlinjeplanet.
Vi forstår av denne beskrivelsen at dette kun gir linjene for den ene halvdelen av båten, noe som likvele er tilstrekkelig fordi den andre halvdelen er nøyaktig maken.
Vi innser også at spantene er tilstrekkelig til å bestemme skrogets form :
- Vi kan i spanterisset måle avstandene langs vannlinjene fra senterlinjeplanet til de forskjellige spantene og avsette disse på
tilsvarende sted. Derved kan vannlinjene i plantegningen trekkes opp.
- På samme måte kan vi på grunnlag av spanterisset konstruere opp vertikalene i profiltegningen.
Vannlinjer og vertikaler tjener altså mest som en kontroll av at det blir jevn "tur" i båtens lengderetning.
- For å sikre at bordleggingen får en gradvis bøyning og at bordgangenes kantlinjer danner en jevn kurve, inntegner en
diagonalene i plantegningen. Diagonalene konstrueres på grunnlag av plan som legges mest mulig vinkelrett på spantene,
slik som A, B og C i spanterisset i fig. 2 viser.
Merk at det er avstandene fra senterlinjeplanet til spantene, målt langs linjene A, B og C, som skal avsettes i plantegningen.
Diagonalene vises altså ikke i projeksjon i plantegningen, men oppfelt slik at vi får fram deres virkelige utseende.
IKonstruksjonsvannlinjen danner et viktig utgangspunkt ved konstruksjonen og beregningen. Vanligvis svarer denne til virkelig vannlinje når båten ligger i sjøen.
Det største spantet kalles nullspantet. Dette spantets form har den største betydning for båtens form.
Som regel er linjene tegnet utenpå bordlegningen. Vi må da gjøre fradrag for bordgangenes tykkelse for å finne spantenes størrelse.
Av og til er imdlertid tegnet utenpå spantene , og da behøver vi ikke gjøre noe slikt fradrag når vi skal lage målene eller spantene.
Fra tegnene kan vi nå ta de mål som er viktige for bedømmelsen av båtens størrelse, form og dypgående. De viktigste målene med deres forkortelse er:
- Lengde over alt (L.o.a.), avstanden mellom ytterpunktene foran og akter.
- Lengde i vannlinjen (L.v.l.), konstruksjonsvannlinjens lengde
- Største bredde (St.br.), største bredde
- Bredde vannlinjen (Br.v.l.), konstruksjonsvannlinjens største bredde
- Dypgående (D.), avstanden fra C.W.L. til båtens laveste punkt
- Fribord (F.), avstanden fra C.W.L. til relingen
- Deplasement (Depl.), vekt av fortrengt vannmengde, dvs. båtens vekt.
Båten og dens bestandeler (Knutson, T., 1948)
Båten består av bordgangene - huden - som holdes sammen av et skjelett av stamner, kjøl og spanter. De enkelte deler har noe forskjellig navn i de forskjellige kyststrøk.
Et eksempel
NOMENKLATUR TIL FIGUREN
1. Kjøl
2. Forstamn
3. Akterstamn
4. Slemholt, reiskud
5. Vannpinne, skjærnagle
6. Hælen (av kjølen)
7. Spunning, kjølnater og stamn-nater.
8. Kammen (delen av kjølen over
spunningen.)
9. Fortøyningsring.
10. Bordgang
11. Landet, naten.
12. Bordskjøt med skjøtlapp.
13. Klinknagler
14. Båtspiker eller skruer
15. Briskenagle
16. Åretta
17. Kjølgang
18. Halsene (På Sørlandet og i
Nordland er det kun forreste eller
bakerste del av en bordgang som
heter halsen.)
19. Øvre gang (Ripen)
20. Bundstokk
21. Opplenger
22. Kantspant
23. Esing, bjelkevei.
24. Fenderlist, relingslist.
25. Vaterbord
26. Finkenett. Skvettgang
27. Stamnkraft (Halsklut)
28. Tollegang
29. Tollepinner
30. Lemmergatt (gatt egentlig lik
hull)
31. Framtofte
32. Bakkebord
33. Seiltofte med mastehjul
34. Mellomtofte
35. Aktertofte
36. Nagler til fastgjøring av Storseilfall
37. Nagler til Fokkeskjøtene
38. Løygang
39. Tofteknær
40. Baug
41. Låring
42. Tiljer
43. Spennholt (til å spenne imot når en ror)
44. Framplitten
45. Akterplitten
46. Ror
47. Rorbeslag
48. Rorpinne, Rorkult .
49. Åreblad
50. Årehals
51. Årelom
52. Håndtak
53. Mast
54. Spristake
55. Fokk
56. Storseil
57. Halsbarm
58. Skjøtsbarm
59. Kværkbarm
60 Nokbarm
61. Lik
62. Revløyer (innspleisede kauser)
63. Revseisinger
64. Lissingen
65. Maljer
66. Storseilfall
67. Fokkefall
68. Mastering, rakke
69. Fokkeskjøtet
70. Storseilskjøtet
71. Stagkrok
72. Fokkeslag
73. Fallsbarm.
Bernhard Færøyviks oppmålinger og tegninger
Kilde: Norsk Maritimt Museum. DigitaltMuseum.
Arne Emil Christensens oppmålinger og tegninger
Færing bygget av Engel O. Haugland. ca. 1935.
KIlde: Norsk Maritimt Museum. DigitaltMuseum.
Snidbotnet sunnmørsfæring, antakelig Stranda-bygget.
KIlde: Norsk Maritimt Museum. DigitaltMuseum.
"Lofotjolle", 280cm lang
Klinkbygget bruksbåt fra Hemnes.
KIlde: Norsk Maritimt Museum. DigitaltMuseum.
I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.
Ettrums oselver. Lengde 4m.
KIlde: Norsk Maritimt Museum. DigitaltMuseum.
Losbåt fra Tananger losdistrikt, 640cm lang.
KIlde: Norsk Maritimt Museum. DigitaltMuseum.
KIlde: Norsk Maritimt Museum. DigitaltMuseum.
KIlde: Norsk Maritimt Museum. DigitaltMuseum.
Klinkbygget speilbåt. Forminsket Originaltegning i målestokk 1 : 5.
Lengde overalt 400 cm.
Største bredde 140 cm.
Kilde: (Mikalsen, U. 1987)
Klinkbygget speilbåt. Forminsket Originaltegning i målestokk 1 : 5.
LMidtspantet.
Kilde: (Mikalsen, U. 1987)
Kravellbygget motorseiler/kutter.
Kilde: (Mikalsen, U. 1987)
Sunnmørsfæring. Linjetegning.
Tegning: Arne Emil Christensen. 1968.
Seksæring fra Tysnes.
Tegning: Arne Emil Christensen. 1995.
Ettrums Oselver..
Tegning: Arne Emil Christensen.
Jekteskipsbåt. Linjer.
Tegning: Arne Emil Christensen. 2017.
ANDRE OPPMÅLINGER OG BÅTTEGNINGER
Fembøring bygd i Rana i 1847.
Lengde innvendig: 11,605 m Bredde: 2,86 m Dybde: 0,86 m + 0,14 m
Kilde: Rapport fra seminaret om bygging og bruk av Nordlandsbåten, Håkøybotn. Per posti. August 1988. Tromura. Tromsø Museums rapportserie.
En kort beskrivelse av Nordlandsbåten og Opreisningen i særdeleshet.
Kilde: Universitetet i Tromsø. Tromsø Museum. 1980.
LINKER
https://www.nb.no/items/fb3ab860783e41f231d6052341cb2a45?page=377&searchText=Bodin%20bygdebok%201961
REFERANSER
Knutson, T. (1980) Hvorledes man selv bygger robåter og små seilbåter. Torgny Knutson. Norsk Marititimt Forlag. A/S. Oslo 1980.
Mikalsen, U. (1987) Trebåtbygging - bygging i klink og kravell. Ulf Mikalsen. Universitetsforlaget. Oslo. 1987.